Menu
Your Cart

Λομπέλια (Lobelia inflata) 50γρ

Λομπέλια (Lobelia inflata) 50γρ
Λομπέλια (Lobelia inflata) 50γρ
4,50€
Χωρίς ΦΠΑ: 3,98€
  • Απόθεμα: Σε Απόθεμα
  • Κωδικός: vm597
  • Βάρος: 0.10kg

Περιγραφή

Λομπέλια (Lobelia inflata)

είναι μια ομάδα ανθοφόρων φυτών που προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική.

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη, συμπεριλαμβανομένης της Lobelia inflata , η οποία έχει ψηλούς πράσινους μίσχους, μακριά φύλλα και μικροσκοπικά βιολετί άνθη.

Οι ιθαγενείς της Αμερικής στην περιοχή της Νέας Αγγλίας των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούσαν το Lobelia inflata για ιατρικούς και τελετουργικούς σκοπούς για αιώνες. Το κάπνιζαν και το έκαιγαν για να προκαλέσει εμετό ή να θεραπεύσει το άσθμα και τις μυϊκές διαταραχές.

Η Lobelia inflata συνεχίζει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς σήμερα. Μελέτες δείχνουν ότι η λομπελίνη, η κύρια δραστική της ένωση, μπορεί να προστατεύσει από την κατάθλιψη, να βοηθήσει στη θεραπεία του εθισμού στα ναρκωτικά και να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Η Lobelia μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία

Οι λομπέλιες περιέχουν πολλά διαφορετικά αλκαλοειδή ή ενώσεις που παρέχουν θεραπευτικά ή φαρμακευτικά αποτελέσματα. Στα γνωστά αλκαλοειδή περιλαμβάνονται η καφεΐνη , η νικοτίνη και η μορφίνη.

Το πιο σημαντικό αλκαλοειδές στη Lobelia inflata είναι η λοβελίνη, η οποία μπορεί να προστατεύει από τις ακόλουθες ασθένειες — αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.


Άσθμα και άλλες αναπνευστικές διαταραχές

Η Λομπέλια χρησιμοποιείται μερικές φορές μαζί με συμβατικά φάρμακα για να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων των κρίσεων άσθματος, όπως ο συριγμός, ο ανεξέλεγκτος βήχας και το σφίξιμο στο στήθος.

Αυτό συμβαίνει επειδή το λοβελίνη μπορεί να χαλαρώσει τους αεραγωγούς σας, να διεγείρει την αναπνοή και να καθαρίσει τη βλέννα από τους πνεύμονές σας.

Η Λομπέλια χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση από πνευμονία και βρογχίτιδα, δύο τύπους πνευμονικών λοιμώξεων που προκαλούν βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Παρόλο που η λομπέλια συνιστάται συχνά τόσο από βοτανολόγους όσο και από γιατρούς για τη θεραπεία του άσθματος και συναφών ζητημάτων, καμία ανθρώπινη μελέτη δεν έχει εξετάσει τις επιπτώσεις της στις αναπνευστικές παθήσεις.

Ωστόσο, μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η ένεση σε ποντίκια με λομπελίνη βοήθησε στην καταπολέμηση του τραυματισμού των πνευμόνων σταματώντας την παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών και αποτρέποντας το πρήξιμο.


Κατάθλιψη

Οι ενώσεις που βρίσκονται στη λοβέλια μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα, η λοβελίνη μπορεί να μπλοκάρει ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Μια μελέτη σε ζώα σε ποντίκια αποκάλυψε ότι η λομπελίνη μείωσε σημαντικά τις καταθλιπτικές συμπεριφορές και τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο αίμα. Μια άλλη δοκιμή σε ποντίκια έδειξε ότι αυτή η ένωση μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα κοινών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για να κατανοηθεί καλύτερα πώς το λοβλίνο επηρεάζει αυτήν την κατάσταση. Επί του παρόντος, Η lobelia δεν μπορεί να συνιστάται ως εναλλακτική θεραπεία για τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα.


Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Η Λομπέλια μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD).

Η Λομπέλια μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της υπερκινητικότητας και της δυσκολίας εστίασης, βελτιώνοντας την απελευθέρωση και την πρόσληψη της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν εννέα ενήλικες με ΔΕΠΥ σημείωσε ότι η λήψη έως και 30 mg λομπελίνης την ημέρα βοήθησε στη βελτίωση της μνήμης για 1 εβδομάδα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν ασήμαντα.


Κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών

Η Λομπέλια έχει μελετηθεί ως πιθανή θεραπεία για την κατάχρηση ναρκωτικών.

Δεδομένου ότι η λομπελίνη έχει παρόμοια αποτελέσματα στο σώμα σας με τη νικοτίνη, θεωρείται από καιρό ως πιθανό εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα.

Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα ήταν ανάμεικτη, οδηγώντας τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να απαγορεύσει το λομπελίνη για τη θεραπεία του καπνίσματος το 1993 λόγω της έλλειψης στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητά της.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η λομπελίνη μπορεί να είναι ευεργετική για άλλους τύπους εθισμών στα ναρκωτικά, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με τους υποδοχείς του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που κάνουν τα ναρκωτικά εθιστικά.


Αντιοξειδωτική ικανότητα

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά είναι αντιδραστικά μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα στο σώμα σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο για ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι, εκτός από την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, η λοβιναλίνη βοήθησε τα μονοπάτια σηματοδότησης του εγκεφάλου.

Έτσι, αυτή η ένωση μπορεί να διαδραματίσει ευεργετικό ρόλο σε ασθένειες που προέρχονται από βλάβες από ελεύθερες ρίζες και επηρεάζουν τον εγκέφαλο, όπως η νόσος του Πάρκινσον. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

  

Δοσολογία, παρενέργειες και ασφάλεια

Δεδομένου ότι η έρευνα για τη λοβέλια είναι περιορισμένη, δεν υπάρχουν τυποποιημένες δοσολογίες ή συστάσεις.

Μια μελέτη σε ενήλικες με ΔΕΠΥ έδειξε ότι έως και 30 mg λομπελίνης την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλές.

Ωστόσο, ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία , πικρή επίγευση, μούδιασμα στο στόμα, καρδιακή αρρυθμία και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, η λομπέλια είναι γνωστό ότι προκαλεί εμετό και μπορεί να είναι δηλητηριώδης —ακόμη και θανατηφόρα— σε πολύ υψηλές δόσεις. Η λήψη 0,6-1 γραμμαρίου του φύλλου λέγεται ότι είναι τοξική και 4 γραμμάρια μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Τα παιδιά, τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα και οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα lobelia λόγω έλλειψης έρευνας για την ασφάλεια.

Εάν ενδιαφέρεστε να πάρετε lobelia, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν έμπειρο βοτανολόγο εκ των προτέρων.

Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή.

Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες.

Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς τη γνώμη κάποιου ειδικού.