Για την παρασκευή ενός καλλυντικού προϊόντος, που προκύπτει από την
ένωση μίας λιπαρής φάσης με την υδατική, είναι απαραίτητη η χρήση ενός γαλακτωματοποιητή.
Οι γαλακτωματοποιητές είναι ουσίες που βοηθούν στην ανάμειξη δύο ή
περισσοτέρων συστατικών( π.χ. ενός λιπαρού και ενός υδατικού ).
Διακρίνονται στους λάδι σε νερό (oil in water) και στους νερό σε λάδι
(water in oil), ανάλογα με το αν έχον περισσότερες υδρόφιλες ή
υδρόφοβες ομάδες. Υπάρχουν πολλών ειδών γαλακτωματοποιητές, ο καθένας
δίνει μία διαφορετική υφή στο τελικό προϊόν, και μεταβάλλει το ιξώδες
του ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.