Menu
Your Cart

Λεόνουρος (Leonurus cardiaca) 100γρ

Λεόνουρος (Leonurus cardiaca) 100γρ
Λεόνουρος (Leonurus cardiaca) 100γρ
5,50€
Χωρίς ΦΠΑ: 5,50€
  • Απόθεμα: Σε Απόθεμα
  • Κωδικός: vm213
  • Βάρος: 0.10

Περιγραφή

Καρδιακή ανεπάρκεια, ταχυκαρδία ή άλλες αρρυθμίες, υπέρταση, στρες και άγχος και υπερθυρεοειδισμός.    

Λεόνουρος (Leonurus cardiaca)     

Μηχανισμός δράσης
Ο Λεόνουρος - Leonurus cardiaca περιέχει μονοτερπένια, διτερπένια, τριτερπένια, ενώσεις που περιέχουν άζωτο, φαινυλοπροπανοειδή, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, λεκτίνες και φυτοστερόλες καθώς και πτητικά έλαια, στερόλες και τανίνες. Τα ποιοτικά προϊόντα Leonurus θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 0,2% φλαβονοειδή, συχνά τυποποιημένη σε υπεροσίδη. Εκτός από αυτές τις πανταχού παρούσες ενώσεις, το Leonurus περιέχει ιριδοειδή γλυκοσίδες όπως η λεονουρίδη και τα αλκαλοειδή λεονουρίνη, λεονουρινίνη και σταχυδρίνη που πιστώνονται όλα με φαρμακευτικές επιδράσεις.


Η λεονουρίνη είναι ένα αλκαλοειδές γουανιδίνης που έχει αποδειχθεί ότι έχει καρδιοπροστατευτικά, υποτασικά, μητροτονικά και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα.Η λεονουρίνη έχει αναφερθεί ότι είναι συστατικό του Leonurus cardiaca . Ωστόσο, ορισμένες αναλύσεις δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία του στο L.cardiaca. 6 Τα σχετικά αλκαλοειδή, συμπεριλαμβανομένων των συνθετικών εκδόσεων, μπορεί να δρουν με παρόμοιους τρόπους. Έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η λεονουρίνη βελτιώνει την εξέλιξη των αθηροσκληρωτικών βλαβών και της αγγειακής δυσλειτουργίας μέσω της καταστολής των φλεγμονωδών παραγόντων και του οξειδωτικού στρες,μείωση της ίνωσης των αγγειακών κυττάρων που προκαλείται από την αγγειοτενσίνη με την εξασθένηση διαφόρων αντιδραστικών ειδών οξυγόνου.


Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει επίσης ότι τα εκχυλίσματα Leonurus μειώνουν την πίεση της αριστερής κοιλίας, αυξάνουν τη στεφανιαία ροή και παρατείνουν το διάστημα PQ, με ορισμένες έρευνες να υποδηλώνουν ότι μπορεί να εμφανιστούν αντιαρρυθμικά αποτελέσματα μέσω του ανταγωνισμού των καναλιών ασβεστίου, μειώνοντας έτσι την ταχύτητα επαναπόλωσης.Η απομονωμένη lavandulifolioside που υπάρχει στο Leonurus έχει πιστωθεί ότι συνεισφέρει στον αρνητικό χρονοτροπισμό και τις υποτασικές επιδράσεις ολόκληρου του φυτικού εκχυλίσματος.


Οι καρδιαγγειακές παθήσεις συχνά συνεπάγονται μεταβολή των μιτοχονδρίων του καρδιακού μυός και οι παράγοντες που υποστηρίζουν τη μιτοχονδριακή λειτουργία δείχνουν πολλά υποσχόμενα για τη διατήρηση της καρδιακής λειτουργίας και την προστασία από την καρδιαγγειακή παθολογία. Τα συστατικά του Leonurus , το χλωρογενικό οξύ, η ωρεντίνη, η κερσετίνη, η υπεροσίδη και η ρουτίνη πιστώνονται όλα με αντιοξειδωτική δράση και αποδεικνύεται ότι μειώνουν την παραγωγή δραστικών ειδών οξυγόνου στα μιτοχόνδρια,ένας προτεινόμενος μηχανισμός καρδιοπροστασίας. Το οξειδωτικό στρες προκαλεί επίσης απόπτωση των λειτουργικών καρδιομυοκυττάρων και το μητρικό βαλσαμόχορτο μπορεί να προστατεύσει τα μιτοχόνδρια του καρδιακού μυός με τρόπο που διατηρεί τη βιωσιμότητα των κυττάρων.


Έρευνα Βασισμένη σε Στοιχεία
Το Leonurus cardiaca έχει πιστωθεί με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και ικανότητα βελτίωσης της καρδιακής λειτουργίας και της κυκλοφορίας του αίματος,εν μέρει μέσω ήπιων αρνητικών χρονοτροπικών επιδράσεων και υποτασικής δραστηριότητας, όπως έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές.Μια πιλοτική μελέτη σε ανθρώπους διερεύνησε το Leonurus σε δόση 1200 mg/ημέρα σε ασθενείς με υπέρταση που συνοδεύεται από άγχος και διαταραχές ύπνου. Θετική επίδραση στην ψυχική συναισθηματική κατάσταση και στην υπέρταση αναφέρθηκε μετά από 4 εβδομάδες, χωρίς σημαντικές παρενέργειες. 25Σύμφωνα με την κλίμακα Clinical Global Impression, σημαντική βελτίωση στις παραμέτρους άγχους και κατάθλιψης παρατηρήθηκε στο 32% των ασθενών, μέτρια βελτίωση στο 48% των ασθενών και ασθενής επίδραση στο 8% των ασθενών. Δώδεκα τοις εκατό των ασθενών δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία.


Ασφάλεια κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό
Ο Λεόνουρος χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως εμμηναγωγό (βοτανικό γνωστό ότι προάγει την έμμηνο ρύση) και θα πρέπει να αποφεύγεται από έγκυες γυναίκες κατά το πρώτο τρίμηνο, ειδικά σε εκείνες με ιστορικό αποβολών.
Μια ανθρώπινη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή έδειξε ένα ασιατικό είδος μητρικού βοτάνου, το Leonurus heterophyllus, για την πρόληψη της επιλόχειας αιμορραγίας μετά από καισαρική τομή όταν χρησιμοποιείται σε παρεντερική μορφή.


Γενική Ασφάλεια
Ο Λεόνουρος θεωρείται ασφαλές και δεν σχετίζεται με καμία γνωστή τοξικότητα ή παρενέργειες.


Δοσολογία
Οι κάψουλες Leonurus θα περιέχουν συνήθως μεταξύ 200 και 500 mg αποξηραμένου βοτάνου και αυτό το βότανο θεωρείται γενικά ασφαλές σε υψηλές δόσεις έως 2 g/ημέρα.


Παραδοσιακές Χρήσεις
Οι λαογραφικές χρήσεις του βοτάνου, υπογράμμισαν τη χρήση του ως ηρεμιστικό και χαλαρωτικό φυτικό παράγοντα με τονωτική δράση στο ορμονικό, το νευρικό και το καρδιακό σύστημα. Είχε από καιρό ταξινομηθεί ως υποτασικό νεύρο,ικανό τόσο να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία όσο και να ηρεμεί τη νευρική ένταση ενώ αποκαθιστά την ενέργεια σε άτομα με «νευρική εξάντληση». Για την ικανότητά του να διορθώνει τη δράση της καρδιάς από διάφορες αιτίες, αναφέρεται συχνά ως καρδιοτονωτικό.
Ο Λεόνουρος έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία καρδιακών (π.χ. αίσθημα παλμών και ταχυαρρυθμιών) και προβλημάτων αρτηριακής πίεσης, ειδικά όταν οφείλονται σε στρες και άγχος.κινεζικά είδη μητρικού βοτάνου χρησιμοποιούνται επίσης για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλική ισχαιμία.
Ο Λεόνουρος είναι επίσης ένα παραδοσιακό βοτανικό τοκετού και μετά τον τοκετό που χρησιμοποιείται για αιώνες ως γαλακταγωγό και τονωτικό της μήτρας τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό.Έχοντας εμμηναγωγικές δράσεις, πιθανώς επειδή τόσο ορμονικές όσο και αγγειακές επιδράσεις, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών και μαιευτικών παθήσεων, όπως η αμηνόρροια, η γονιμότητα, οι ενοχλήσεις της περιόδου και οι διαταραχές του θυρεοειδούς. Το Motherwort διερευνάται επίσης για ανασταλτικές επιδράσεις στον καρκίνο του μαστούκαι στα ινομυώματα της μήτρας.


Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή.

Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες.

Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς τη γνώμη κάποιου ειδικού.