Menu
Your Cart

Εστραγκόν 50γρ

Εστραγκόν 50γρ
Εστραγκόν 50γρ
2,50€
Χωρίς ΦΠΑ: 2,21€
  • Απόθεμα: Σε Απόθεμα
  • Κωδικός: vm118
  • Βάρος: 0.05

Περιγραφή

Βότανο γνωστό από τα αρχαία χρόνια.    

Εστραγκόν - Artemisia dracunculus

Οι Ρωμαίοι το έβαζαν πάνω σε πληγές από δαγκώματα φιδιών.
Τον Μεσαίωνα το εστραγκόν ονομαζόταν Τραγκόνια ή Τάρχον που μάλλον είναι αραβικής προέλευσης. Η προέλευση του αραβικού ονόματος μάλλον προέρχεται από το ελληνικό Δράκος (φίδι). Προφανώς το φυτό συνδέθηκε με τον ονομασία δράκος λόγω του σχήματος της ρίζας του και υπήρχε διαδεδομένη πεποίθηση πως το εστραγκόν όχι μόνο απέκρουε τα φίδια και τους δράκους, αλλά επίσης πως θεράπευε τα δαγκώματά τους.

Το μίγμα των χυμών εστραγκόν και μάραθου ήταν δημοφιλές ποτό για τους βασιλείς της Ινδίας. Στην Αγγλία έφτασε κατά τη Βασιλεία του Ερρίκου του 8ου , ο οποίος όπως λέγεται χώρισε την Αικατερίνη της Αραγονίας επειδή χρησιμοποιούσε απερίσκεπτα το εστραγκόν.
Στη λαϊκή ιατρική το χρησιμοποιούσαν για δαγκώματα ζώων και το θεωρούσαν φάρμακο για τον πονόδοντο. Στο Ιράν τα φύλλα του ρωσικού εστραγκόν τα έδιναν ως ορεκτικό στα άτομα που πάσχουν από ανορεξία.

Τα φύλλα είναι πολύ αρωματικά, θυμίζουν γλυκόριζα,περιέχουν ιώδιο, βιταμίνες Α και C. Επίσης είναι μια εξαίρετη πηγή καλίου (μία κουταλιά περιέχει περίπου 145 μιλιγκράμ). Τα φύλλα του γαλλικού εστραγκόν περιέχουν περίπου 2-3% αιθέριο έλαιο με κύρια συστατικά την εστραγκόλη (έως 80%) στην οποία οφείλεται το άρωμα του και την ισομερή με την εστραγκόλη ανηθόλη (10%). Τα φύλλα του ρωσικού περιέχουν 1% αιθέριο έλαιο και τα κύρια συστατικά του είναι σαμπινίνη (50%), μεθυλική ευγενόλη (30%), ελεμισίνη, ισοελεμισίνη και β- οκιμένη. Δεν περιέχει εστραγκόλη και για τον λόγο αυτό δεν έχει την γλυκιά μυρωδιά του γαλλικού εστραγκόν, τα φλαβονοειδή (κουερσετίν και πατουλετίν) που περιέχει του δίνουν την σκληρή και στυφή γεύση. Το αιθέριο έλαιο του γαλλικού είναι πιο ευώδες και έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία από το αιθέριο έλαιο του ρωσικού εστραγκόν.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:
Το εστραγκόν δρα ως αντισκορβουτικό, διουρητικό, εμμηναγωγό, αντιπυρετικό, υπνωτικό, ανθελμινθικό και βοηθά σε προβλήματα πέψης και οδονταλγίας. Το έγχυμα των φύλλων χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσπεψίας, φουσκώματα, ναυτία και λόξυγκα.
Δρα ως ήπιο ηρεμιστικό και βοηθά σε ελαφρά προβλήματα αϋπνίας. Έχει ήπιες ιδιότητες εμμηναγωγού και βοηθά σε καθυστέρηση περιόδου. Κατάπλασμα των φύλλων εστραγκόν βοηθά σε ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ποδάγρα και πονόδοντο. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται για προβλήματα πέψης και έμμηνου ρύσης.
Το φυτό νωπό ή αποξηραμένο έχει την ιδιότητα να απωθεί τα έντομα.

Στην Κουζίνα:
Το εστραγκόν θεωρείται ένα από τα πλέον χρήσιμα βότανα στη μαγειρική. Είναι το μυρωδικό των καλοφαγάδων.
Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σάλτσες λευκών και κόκκινων κρεάτων και ψαριών, αυγά, παγωτά, φρουτοσαλάτες, κ.α. Τα φύλλα του προσθέτονται σε σούπες, για άρωμα. Οι βλαστοί του μαγειρεύονται σαν λαχανικό. Είναι από τα καλύτερα αρωματικά ξυδιού και μουστάρδας.
Επειδή το εστραγκόν έχει δυνατή γεύση, θα πρέπει να βάζουμε μικρές ποσότητες στα φαγητά μας. Επίσης, θα πρέπει να το προσθέτουμε στο φαγητό προς το τέλος του μαγειρέματος, διαφορετικά θ’ αλλοιωθεί η γεύση του και θα χαθεί το άρωμά του.
Δεν ταιριάζει με άλλα μυρωδικά, εκτός από το λεμόνι και τα μικρά κρεμμυδάκια.

 Βάρος: 50γρ


Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή.

Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες.

Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς τη γνώμη κάποιου ειδικού.