Menu
Your Cart

Βάμμα Αρκτοστάφυλος (Arctostaphylos uva-ursi) 50ml

Βάμμα Αρκτοστάφυλος (Arctostaphylos uva-ursi) 50ml
Βάμμα Αρκτοστάφυλος (Arctostaphylos uva-ursi) 50ml
14,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 11,29€
  • Απόθεμα: Σε Απόθεμα
  • Κωδικός: tin201

Περιγραφή

Βάμμα Αρκτοστάφυλος (Arctostaphylos uva-ursi)

Το βότανο περιέχει τανίνες που έχουν στυπτική δράση, βοηθώντας στη συρρίκνωση και τη σύσφιξη των βλεννογόνων στο σώμα. Με τη σειρά του, αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Σήμερα, το uva ursi χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) και κυστίτιδας (φλεγμονή της ουροδόχου κύστης).

Ο Αρκτοστάφυλος έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της δυσουρίας, της κυστίτιδας, της ουρηθρίτιδας και των λίθων στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη. Έχει επίσης συσταθεί για την πρόκληση διούρησης και για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, τα φύλλα του Arctostaphylos έχουν αποξηρανθεί και καπνιστεί ως καπνός, ενώ τα φύλλα και τα μούρα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί ως τροφή.

Τα υποτιθέμενα οφέλη του uva ursi περιλαμβάνουν τη μείωση της ποσότητας των βακτηρίων στα ούρα και τον μετριασμό της φλεγμονής. Οι διάφορες φυτικές ενώσεις σε αυτόν τον αειθαλή θάμνο που παράγει μούρα μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος  (UTIs).

Στην πραγματικότητα, πριν εμφανιστούν τα αντιβιοτικά, το uva ursi χρησιμοποιήθηκε ως φυσική θεραπεία για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων.

Ο Αρκτοστάφυλος αναφέρεται συχνά ως bearberry επειδή οι αρκούδες φαίνεται να απολαμβάνουν να τρώνε τα κόκκινα μούρα του. Το λατινικό όνομα  uva ursi μεταφράζεται κυριολεκτικά σε "σταφύλια αρκούδας".


Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Uva Ursi;

Τα φυτικά συμπληρώματα που παρασκευάζονται από τα φύλλα του uva ursi έχουν χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για τη θεραπεία της κυστίτιδας (λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης) και των ουρολοιμώξεων. Τα φυτά περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες με ιδιότητες καταπολέμησης των λοιμώξεων, που ονομάζονται γλυκοσίδεςκαι αρμπουτίνη.

Οι γλυκοσίδες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των βακτηρίων στα ούρα σας. Το σώμα σας μετατρέπει τις γλυκοσίδες σε υδροκινόνη, μια ένωση με αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Ο Αρκτοστάφυλος περιέχει επίσης τανίνες, οι οποίες μπορούν να έχουν στυπτική (ξηραντική) επίδραση στους ιστούς σας.Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το στυπτικό αποτέλεσμα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μόλυνσης μειώνοντας τη φλεγμονή.

Ο Αρκτοστάφυλος έχει επίσης χρησιμοποιηθεί τοπικά (στην επιφάνεια του δέρματος) επειδή παράγει χημικά υδροκινόνη, η οποία είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται σε κρέμες λεύκανσης του δέρματος. Η υδροκινόνη συνταγογραφείται για τη θεραπεία σκούρων δερματικών μπαλωμάτων που αναπτύσσονται λόγω βλάβης του δέρματος.  

 

Οφέλη για την υγεία

Μια ερευνητική ανασκόπηση εξέτασε 14 προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή για να αξιολογήσει την ικανότητα καθενός να μπλοκάρει την ουρεάση, ένα ένζυμο που προάγει τη μόλυνση από Staphylococcus saprophyticus,ένας κοινός τύπος βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Μόνο ένα από τα 14 σκευάσματα της μελέτης μπόρεσε να μειώσει σημαντικά την ουρεάση (κατά περισσότερο από 75%). Αυτό το παρασκεύασμα ήταν uva ursi σε συνδυασμό με πράσινο τσάι.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι «τα αντιβακτηριακά και στυπτικά οφέλη [σε ουρία ουρία] συν την έρευνα που δείχνει ότι η ουρία μπορεί να θεραπεύσει και να αποτρέψει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, υποδηλώνουν ότι αυτό το βότανο μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία της ακράτειας ούρων .»

Ο Αρκτοστάφυλος είναι επίσης γνωστό για τις διουρητικές του ιδιότητες—αυτό αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να αποβάλλει υγρά, κάτι που βοηθά στην απαλλαγή της ουροδόχου κύστης από μικρόβια που προκαλούν ασθένειες. Το E. coli  είναι ένας τύπος βακτηρίου που προκαλεί συνήθως ουρολοίμωξη στις γυναίκες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το uva ursi μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του E. coli .


Πιθανές Παρενέργειες

Ο Αρκτοστάφυλος θεωρείται σχετικά ασφαλές για ενήλικες που λαμβάνουν χαμηλές δόσεις από το στόμα για σύντομο χρονικό διάστημα.

Πιθανές παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσετε από τη βραχυπρόθεσμη χρήση είναι:

    Ναυτία
    Εμετός
    Στομαχικές διαταραχές
    Πρασινο-καφέ ούρα
    Αυπνία
    Ευερέθιστο

Ωστόσο, δεν πρέπει να παίρνετε υψηλές δόσεις uva ursi ή να το χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πιθανότητας τοξικότητας από την υδροκινόνη.

Θεωρητικά, υψηλές ποσότητες υδροκινόνης στο σώμα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές:

    Ηπατική βλάβη
    Βλάβη στα νεφρά
    Δυσκολίες στην αναπνοή
    Προβλήματα στα μάτια
    Επιληπτικές κρίσεις
    Θάνατος

Δεν πρέπει να πάρετε το uva ursi εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά.

Αυτό το βότανο μπορεί επίσης να αλλάξει την απορρόφηση ή τα αποτελέσματα ορισμένων φαρμάκων και θρεπτικών συστατικών και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με:

    λίθιο
    μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ( ΜΣΑΦ ) ή κορτικοστεροειδή
    συμπληρώματα σιδήρου

Συνιστάται προσοχή με το uva ursi εάν:

    Έχετε νεφρικές διαταραχές
    Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
    Έχετε νόσο του Crohn , έλκη ή πεπτικά προβλήματα
    Έχετε ηπατική νόσο
    Έχετε λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς, που είναι η περιοχή στο πίσω μέρος του ματιού

Μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας πριν πάρετε το uva ursi. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν είναι ασφαλές για εσάς να το πάρετε ή εάν πρέπει να αποφύγετε.

Λόγω της πιθανότητας τοξικότητας, ρωτήστε το γιατρό σας πριν πάρετε το uva ursi. Οι ειδικοί δεν συνιστούν τη λήψη του βοτάνου για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Ορισμένες οδηγίες προτείνουν να παίρνετε το uva ursi λιγότερο από πέντε φορές το χρόνο και όχι περισσότερες από πέντε ημέρες κάθε φορά.


    Μπορούν τα παιδιά να πάρουν uva ursi;

    Όχι, δεν είναι ασφαλές να δίνετε uva ursi σε παιδιά.
    Είναι το uva ursi ασφαλές για εγκύους ή θηλάζουσες μαμάδες;

    Όχι, η έρευνα δεν έχει τεκμηριώσει την ασφάλεια για τα βρέφη που θηλάζουν και τις έγκυες μητέρες.
    Πώς μπορώ να αποφύγω μια στομαχική διαταραχή όταν παίρνω uva ursi;

    Δοκιμάστε να παίρνετε το uva ursi με τα γεύματα για να μειώσετε τις δυσάρεστες παρενέργειες.
    Πώς μπορώ να εξασφαλίσω τα βέλτιστα αποτελέσματα του uva ursi;

    Ορισμένοι ειδικοί στα βότανα προτείνουν τη λήψη uva ursi με κιτρικό ασβέστιο για να αλκαλοποιηθούν τα ούρα ή να γίνουν λιγότερο όξινα. Ωστόσο, πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν πάρετε uva ursi ή κιτρικό ασβέστιο.
    Ποια άλλα βότανα λαμβάνονται συνήθως με το uva ursi;

    Υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί βοτάνων για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι η λήψη uva ursi με τσάι πικραλίδας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετή κλινική έρευνα για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς.

 

Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή.

Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες.

Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς τη γνώμη κάποιου ειδικού.