Menu
Your Cart

Βάμμα Ιπποκαστανέα - Αγριοκαστανιά (Aesculus hippocastanum) 50ml

Βάμμα Ιπποκαστανέα - Αγριοκαστανιά (Aesculus hippocastanum) 50ml
Βάμμα Ιπποκαστανέα - Αγριοκαστανιά (Aesculus hippocastanum) 50ml
12.00€
Ex Tax: 9.68€
  • Stock: In Stock
  • Model: tin138

Description

Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος

Βάμμα Ιπποκαστανέα - Αγριοκαστανιά (Aesculus hippocastanum) 

 

Το βάμμα Ιπποκαστανιάς χρησιμοποιείται κυρίως για την ενίσχυση των τριχοειδών αγγείων, την κυκλοφορία του αίματος και για αυτόν τον λόγο είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση και ανακούφιση πόνων που προκαλούνται από κακή κυκλοφορία του αίματος, φλεβίτιδα αλλά και αιμορροΐδες.

 

Οι ιδιότητες της αυτές οφείλονται κυρίως στην βιταμίνη P, αισκουλίνη, τανίνη, άμυλο και φραξίνη.

Η βιταμίνη P δυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία, βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, καταπραΰνει τους πόνους που προκαλούνται από αιμορροϊδες, αντιμετωπίζει τους κιρσούς και συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, που σχετίζονται με τη φλεβική ανεπάρκεια. 

 

Παραδοσιακά, το ιπποκάστανο το έπαιρναν άνθρωποι που ήλπιζαν να θεραπεύσουν φυσικά τον πόνο στις αρθρώσεις, την ουροδόχο κύστη και τα πεπτικά προβλήματα, τον πυρετό και τις κράμπες στα πόδια. Αν και πολλά από αυτά τα ζητήματα δεν έχουν ελεγχθεί επιστημονικά, υπάρχουν ορισμένα οφέλη από τη λήψη ιπποκαστανιάς, κυρίως η ικανότητά του να καταπολεμά τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (αγγειακή πάθηση), τις αιμορροΐδες και το πρήξιμο μετά από χειρουργική επέμβαση.

 

Άλλες σύγχρονες αλλά μη δοκιμασμένες χρήσεις του ιπποκάστανου περιλαμβάνουν τη διόγκωση του προστάτη , τον εμμηνορροϊκό πόνο και το έκζεμα . 

 

Ενώ πολλές από αυτές τις λαϊκές χρήσεις παραμένουν αναπόδεικτες, υπάρχουν μερικά ελάχιστα γνωστά, αλλά σημαντικά, ερευνημένα οφέλη του ιπποκάστανου για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό φορτίο. μια πιθανή ενίσχυση ανδρικής γονιμότητας· και προκαταρκτικά στοιχεία ότι το εκχύλισμα ιπποκάστανου μπορεί να είναι ικανό να σκοτώσει ορισμένους τύπους καρκινικών κυττάρων.

 

1. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια , ή CVI, είναι επίσης γνωστή ως μεταθρομβωτικό σύνδρομο ή φλεβίτιδα. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μη λειτουργικές βαλβίδες στις φλέβες σας (συνήθως στα πόδια και μερικές φορές στα χέρια), γεγονός που προκαλεί τη συγκέντρωση αίματος στα άκρα και την αύξηση της εσωτερικής πίεσης μέσα στις φλέβες.

 

Το CVI είναι στην πραγματικότητα μια πολύ συχνή πάθηση, που επηρεάζει έως και το 40 τοις εκατό των ανθρώπων στις ΗΠΑ. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες, ιδιαίτερα μετά από πολύδυμες εγκυμοσύνες, και σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Οι κιρσοί και οι θρόμβοι αίματος ( εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ) είναι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη CVI.

 

Η συμβατική ιατρική θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας συνήθως αποτελείται από θεραπεία συμπίεσης, η οποία σε πολλούς ασθενείς δεν αρέσει λόγω της ενόχλησης που συνεπάγεται.

 

Δύο ανασκοπήσεις Cochrane έχουν διεξαχθεί για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα του ιπποκάστανου στο CVI και διαπιστώθηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCTs, που αναγγέλλονται ως το «χρυσό πρότυπο» της επιστημονικής έρευνας) έχουν προτείνει το εκχύλισμα ιπποκαστανιάς ως αποτελεσματικό και ασφαλές για βραχυπρόθεσμη θεραπεία του CVI, ενώ οι αναθεωρητές προειδοποιούν ότι πρέπει να διεξαχθούν μεγαλύτερες και πιο οριστικές δοκιμές.

 

Ορισμένες πηγές έχουν επίσης βρει ότι η χρήση της σκούπας του χασάπη μαζί με το εκχύλισμα καστανιάς σε μια κρέμα είναι μια χρήσιμη θεραπεία για τους κιρσούς, τον πρόδρομο του CVI.

 

2. Θα μπορούσε να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο σε ορισμένους καρκίνους

Όταν διεξάγεται έρευνα για τον καρκίνο σε μια συγκεκριμένη ουσία, οι επιστήμονες ξεκινούν παρατηρώντας την επίδραση αυτής της ουσίας σε συγκεκριμένους τύπους καρκινικών κυττάρων σε ένα εργαστήριο. Εάν η ουσία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πρόκληση θανάτου αυτών των καρκινικών κυττάρων, μπορεί να δικαιολογηθεί μελλοντική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για πιθανή θεραπεία καρκίνου .

 

Σε εργαστηριακό περιβάλλον, το εκχύλισμα ιπποκάστανου έχει δείξει αποτελέσματα καταπολέμησης του καρκίνου σε κύτταρα που σχετίζονται με τη λευχαιμία, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του μαστού. Τα πιο δραστικά από αυτά ήταν τα κύτταρα Jurkat, που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο ενός τύπου καρκίνου που είναι γνωστός ως οξεία λευχαιμία Τ-κυττάρων, στον οποίο οι εργαστηριακές εξετάσεις βρήκαν ποσοστό κυτταρικού θανάτου σχεδόν 94 τοις εκατό.

 

3. Περιέχει Ισχυρά Αντιοξειδωτικά

Το εκχύλισμα ιπποκαστανιάς περιέχει μερικά απίστευτα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τις ασθένειες. Μελέτες ανακάλυψαν γλυκοσίδες τόσο κερκετίνης όσο και καμπφερόλης στο ιπποκάστανο, δύο αντιοξειδωτικά που επαινούνται για τις έντονες ικανότητές τους στην καταπολέμηση ασθενειών.

 

Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε επίσης ότι το ιπποκάστανο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της απώλειας της γλουταθειόνης από το σώμα , ενός άλλου αντιοξειδωτικού, μετά από τραυματισμό του ήπατος.

 

4. Μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις των πρεβιοτικών

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι τα καλά προβιοτικά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και στην υγεία του εντέρου, αλλά ξέρατε ότι συνδυάζοντας αυτά με πρεβιοτικά , θα αποκομίσετε ακόμη περισσότερα οφέλη για το πεπτικό; Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος ένωσης μη εύπεπτων ινών που ζυμώνονται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου στο κόλον.

 

Το 2011, διεξήχθη μια μελέτη με τη χρήση αρουραίων για να βρεθεί η αποτελεσματικότητα της χρήσης εκχυλίσματος ιπποκαστανιάς και ελαίου λιναρόσπορου για τη βελτίωση της επίδρασης των προβιοτικών. Και οι δύο αυτές φυσικές ουσίες έκαναν τα πρεβιοτικά πιο αποτελεσματικά. Οι επιστήμονες που διεξάγουν τη μελέτη επισημαίνουν ότι τα πρεβιοτικά είναι χρήσιμοι παράγοντες για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

5. Πιθανώς ωφέλιμο στην επούλωση τραυμάτων

Ένα άλλο όφελος του ιπποκάστανου που αποτελεί χαρακτηριστικό της προκαταρκτικής έρευνας είναι η ικανότητά του να βοηθά στην επούλωση των πληγών. Αν και δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη μελέτες σε ανθρώπους, μια εργαστηριακή μελέτη του 2006 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ιπποκάστανου μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση δυνάμεων συστολής στους ινοβλάστες , κύτταρα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας επούλωσης πληγών. ( 9 ) Όταν αυτοί οι ινοβλάστες συστέλλονται, δυνητικά προκαλούν ταχύτερη επούλωση πληγών.

 

Και πάλι, αυτή η έρευνα δεν είναι πειστική και μπορεί να μην λειτουργεί όπως αναμένεται στους ανθρώπους, αλλά αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.

 

6. Μπορεί να υποστηρίξει τη γονιμότητα στους άνδρες

Λόγω του ρυθμού με τον οποίο αυξάνεται η ανδρική υπογονιμότητα , έχει γίνει πιο σημαντικό από ποτέ να κατανοήσουμε τρόπους υποστήριξης και διατήρησης υγιούς αριθμού σπερματοζωαρίων.

 

Τα συμπληρώματα ιπποκάστανου περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται εσκίνη - δεν πρέπει να συγχέεται με τη δηλητηριώδη εσκουλίνη που βρίσκεται στα ωμά ιπποκάστανα. Πιθανώς μέσω των ίδιων μηχανισμών με τους οποίους το ιπποκάστανο επηρεάζει θετικά τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, η εσκίνη φαίνεται να αυξάνει με ασφάλεια τον αριθμό και την ποιότητα του σπέρματος σε άνδρες με στειρότητα που σχετίζεται με κιρσοκήλη, σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη του 2010.

 

Αυτή η συγκεκριμένη μορφή υπογονιμότητας προκαλείται από διευρυμένους κιρσούς μέσα στο όσχεο και επηρεάζει 15 στους 100 άνδρες συνολικά και 40 στους 100 άνδρες με διαγνωσμένη ή γνωστή υπογονιμότητα.

 

Τι είναι τα ιπποκάστανα;

Πρώτα απ 'όλα, τα ιπποκάστανα δεν σχετίζονται καθόλου με τα κάστανα . είναι μια εντελώς διαφορετική οικογένεια δέντρων και θάμνων γνωστών ως Hippocastanaceae. Ενώ υπάρχουν 15 αναγνωρισμένα είδη, το ευρωπαϊκό ιπποκάστανο ( Aesculus hippocastanum )  είναι πιο συχνά αυτό που θα βρείτε να χρησιμοποιείται στη συμπληρωματική και φυτική ιατρική.

 

Πάνω στο δέντρο, τα ιπποκάστανα περικλείονται σε ένα αγκαθωτό, πρασινωπό εξωτερικό στρώμα και πέφτουν στο έδαφος καθώς ο γυαλιστερός, καφέ καρπός κάποτε παρερμηνευόταν με μια ποικιλία καστανιάς. Ενώ αυτά ταΐζονταν στα άλογα ως διεγερτικά και για να διατηρούν το τρίχωμα λαμπερό, τα ιπποκάστανα είναι στην πραγματικότητα ήπια δηλητηριώδη για τα περισσότερα ζώα εκτός από τα ελάφια και τον αγριόχοιρο, τα οποία μπορούν να διασπάσουν τις κατά τα άλλα τοξικές ενώσεις που περιέχουν.

 

Λόγω των γλυκοσιδών και των σαπωνινών που βρίσκονται στα ιπποκάστανα, δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Ωστόσο, τα μη τοξικά μέρη αυτού του δέντρου και του φυτού είναι αυτά που χρησιμοποιούμε ως συμπλήρωμα διατροφής και αυτά που δοκιμάστηκαν στις μελέτες που αναφέρονται παραπάνω.

 

Ιστορία και ενδιαφέροντα γεγονότα για την Ιπποκαστανέα

Η πιο κοινή μορφή ιπποκαστανιάς προέρχεται από τα Βαλκάνια, αλλά τώρα βρίσκεται σε όλες τις εύκρατες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Μπορεί να ακούσετε αυτό να αναφέρεται με διάφορα ονόματα, ωστόσο. Για παράδειγμα, τα ιπποκάστανα που προέρχονται από τις ΗΠΑ ονομάζονται «buckeyes».

 

Τα δέντρα Conker, όπως είναι επίσης γνωστά, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Μεγάλη Βρετανία. Το Conkers είναι ένα συνηθισμένο φθινοπωρινό παιχνίδι στο οποίο περνάτε νήματα μέσα από ιπποκάστανα και χτυπάτε εναλλάξ το κονκέρ του αντιπάλου σας. Δυστυχώς, πολλά από τα δέντρα ιπποκαστανιάς στη Βρετανία κινδυνεύουν με εξαφάνιση από έναν συνδυασμό προσβολής από σκώρους και ασθένειας. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι τα δύο εκατομμύρια δέντρα που υπάρχουν σήμερα στη Βρετανία ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2031.

 

Το δέντρο είναι επίσης κατάλληλο για την ανάπτυξη της πόλης και είναι ένα από τα δέντρα που χρησιμοποιούνται συχνά για την επένδυση αστικών δρόμων, συμπεριλαμβανομένων πολλών στο Παρίσι της Γαλλίας.

 

Το πρώτο καταγεγραμμένο δέντρο ιπποκαστανιάς αναφέρθηκε σε μια επιστολή του 1557, αλλά δεν ήταν ευρέως γνωστό ή εκτιμημένο μέχρι το 1800. Αυτά τα δέντρα δεν ζουν μια εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν έχουν ξύλα χρήσιμα για οικοδόμηση, κάτι που μπορεί να είναι ένας λόγος που συχνά υποτιμούνταν.

 

Αν και η προέλευση του ονόματος «ιπποκάστανο» βασίζεται συνήθως στη χρήση τους με άλογα, ένας άλλος πιθανός παράγοντας που συμβάλλει είναι το γεγονός ότι ο μίσχος του φύλλου αφήνει μια «ουλή» στο δέντρο μετά την πτώση που μοιάζει με ανεστραμμένο πέταλο με τρύπες στα καρφιά.

 

 

Πιθανές Παρενέργειες & Προφυλάξεις

Όπως αναφέραμε, δεν πρέπει ποτέ να τρώτε καρπούς από καστανιά που πέφτουν από το δέντρο. Περιέχουν μια δηλητηριώδη ένωση, την εσκουλίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Σε επεξεργασμένη μορφή, χωρίς εσκουλίνη, το ιπποκάστανο είναι ασφαλές για σύντομες χρονικές περιόδους για τους περισσότερους ανθρώπους. Δεν έχουν διεξαχθεί μακροχρόνιες μελέτες για την ασφάλειά του.

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν (αν και πολύ σπάνια) περιλαμβάνουν κνησμό, ναυτία, γαστρεντερικές διαταραχές, μυϊκούς σπασμούς και πονοκεφάλους .

Άτομα με τις ακόλουθες παθήσεις δεν πρέπει να λαμβάνουν ιπποκάστανο: ( 19 )

 

Έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες (δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια)

Διαταραχές αιμορραγίας (μπορεί να προκαλέσει αργή πήξη)

Διαβήτης (μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα)

Πεπτικά προβλήματα (μπορεί να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σωλήνα)

Αλλεργία στο λάτεξ (όσοι έχουν αυτή την αλλεργία μπορεί επίσης να είναι αλλεργικοί στο ιπποκάστανο)

Ηπατική νόσο (μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα)

Νεφρική νόσο (μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα)

Χειρουργική επέμβαση (μπορεί να επηρεάσει τη σωστή ροή του αίματος και την πήξη πριν ή μετά την επέμβαση)

Το ιπποκάστανο μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με τα ακόλουθα φάρμακα:

 

Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή.

Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες.

Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς τη γνώμη κάποιου ειδικού.