Menu
Your Cart

Βάμμα Πικρό Πεπόνι (Momordica charantia) 50ml

Βάμμα Πικρό Πεπόνι (Momordica charantia) 50ml
Bestsellers
Βάμμα Πικρό Πεπόνι (Momordica charantia) 50ml
15,00€
Χωρίς ΦΠΑ: 12,10€
  • Απόθεμα: Σε Απόθεμα
  • Κωδικός: tin127
  • Βάρος: 0.10kg

Περιγραφή

Ένα από τα πιο σημαντικά βότανα στην αγιουρβεδική ιατρική.    

Το Βάμμα Πικρό Πεπόνι (Momordica charantia)   

προσφέρει μια σειρά από θεραπευτικά οφέλη και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βότανα στην αγιουρβεδική ιατρική.

Το πικρό πεπόνι είναι ο καρπός του φυτού Charantia Momordica και έχει σχήμα παρόμοιο με ένα αγγούρι, τα χρώματα του κυμαίνονται από λευκά μέχρι και πράσινα. Ανήκει στην οικογένεια κολοκυθιών και καλλιεργείται σε λίγες Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες.

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο και το διαβήτη, ενώ διαθέτει ιδιότητες που μπορούν να προλάβουν και να καταπολεμήσουν πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας.

Το «κακό» είναι ότι έχει πολύ πικρή γεύση και αρκετοί άνθρωποι δεν μπορούν να το καναταναλώσουν. Οι φυσικές σταγόνες που βλέπετε είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί αισθανόμαστε ελάχιστα την πικρίλα του.

Το πικρό πεπόνι έχει άφθονο μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες C και αρκετές του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2, Β3 και φυλλικό οξύ, ενώ περιέχει ακόμη ψευδάργυρο και φώσφορο. Αυτό το φρούτο περιέχει ακόμη, δύο φορές περισσότερη β-καροτίνη (προ-βιταμίνη A) από το μπρόκολο, είναι πλούσιο σε σίδηρο, περιέχει διπλάσια ποσότητα καλίου από τις μπανάνες, και δύο φορές περισσότερο ασβέστιο από το σπανάκι.

Όπως αποδείχθηκε από πρόσφατες έρευνες, το Πικρό Πεπόνι περιέχει μια «φυτική ινσουλίνη» η οποία βοηθάει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Ο χυμός του φυτού βοηθάει στην αντιμετώπιση της ηπατοτοξικότητας που προκλήθηκε εξαιτίας του αλκοόλ.

Η κατανάλωση του Charantia Momordica είναι συνηθισμένη στην Ασία. Στην πραγματικότητα, στην ιστοσελίδα του φορέα Health Canada (Υγείας του Καναδά), στο τμήμα «Treat Your Taste Buds» (Θεραπεία της Γεύσης)  συστήνεται η κατανάλωση Charantia Momordica ως ένα μοναδικής αξίας, θρεπτικό τρόφιμο (Choosing Vegetables andFruits, Health Canada, February 2008).

 

Για τον διαβήτη:
Το Πικρό πεπόνι χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Είναι πλούσιο σε πολυπεπτίδιο-P, που μειώνει το σάκχαρο του αίματος. Περιέχει, επίσης Charantin, ένα συστατικό που αυξάνει τη σύνθεση γλυκογόνου και την πρόσληψη γλυκόζης από τους ιστούς των μυών, του ήπατος και του λιπώδους ιστού.
Αυτές οι δύο ουσίες μειώνουν το σάκχαρο του αίματος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου-2.

Τα βασικά του συστατικά αλληλεπιδρούν με το ένζυμο AMP- ενεργοποιημένη πρωτεϊνική κινάση (ΑΜΡΚ).
Σύμφωνα με την Science Daily, αυτό το ένζυμο (επίσης γνωστό ως «ένζυμο άσκηση») ρυθμίζει το μεταβολισμό και διευκολύνει την πρόσληψη γλυκόζης.

Αυτό καθιστά το πικρό πεπόνι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, που σημαίνει ότι ένα άτομο δεν είναι σε θέση να μετατρέψει κατάλληλα την γλυκόζη που βρίσκετε στην κυκλοφορία του αίματος σε ενέργεια για τους μυς.  Η πληροφορία αυτή υποστηρίζεται από αρκετές μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2003 στο Journal of Nutrition και που δημοσιεύθηκαν το 2008 στο ιατρικό περιοδικό Χημείας & Βιολογίας.

Για την υψηλή αρτηριακή πίεση:
Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, όπως φαίνεται σε μια μελέτη του 2014. Στη μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση του πικρού πεπονιού μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση.
Η συστολική πίεση του αίματος είναι ο δείκτης της πίεσης του αίματος που κυλάει στις αρτηρίες, ενώ η καρδιά χτυπάει. Την συστολική αρτηριακή πίεση την κοιτάμε για τη διάγνωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Για τον Καρκίνο:
Παραδόξως, οι ίδιες λειτουργίες που καθιστούν το πεπόνι κατάλληλο για τους διαβητικούς, βοηθούν και στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Colorado ανακάλυψε ότι το πικρό πεπόνι σταματά τα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται στον καρκίνο του παγκρέατος από το να μεταβολίζουν τη γλυκόζη. Αυτό συμβαίνει διότι τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται σάκχαρα για να επιβιώσουν. Οι μελέτες ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωση πικρού πεπονιού μειώνει τον κίνδυνο  καρκίνου του παγκρέατος κατά 60%.

Το πικρό πεπόνι έχει επίσης κυτταροτοξική δράση. Περιέχει πρωτεΐνη αναστολής της σύνθεσης ριβοσωμάτων (RIP) που προκαλεί απόπτωση στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη. Επίσης, αποτρέπει την μετάσταση του καρκίνου. Βασικά, τα ποντίκια που τράφηκαν με εκχύλισμα πικρών πεπονιών έδειξαν μείωση του πολλαπλασιασμού του καρκίνου κατά 51%.

Πεπτικά προβλήματα:
Το πικρό πεπόνι βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και μπορεί να είναι ευεργετικό στη θεραπεία διάφορων παθήσεων όπως έλκη, κολίτιδα, δυσκοιλιότητα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
Η κατανάλωση του βοηθά στην πέψη λόγω τις μεγάλης ποσότητας σε θρεπτικά συστατικά και ίνες που βρίσκονται στο λαχανικό, καθώς διεγείρει την περισταλτικότητα του γαστρεντερικού συστήματος και διευκολύνει την πέψη.

Δερματοπάθειες:
Επίσης, το πικρό πεπόνι έχει αντιφλεγμονώδη ιδιότητα, γι΄ αυτό συνιστάται στην θεραπεία της ψωρίασης, που χαρακτηρίζεται απο κόκκινες κηλίδες στο δέρμα το οποίο είναι πολύ ξηρό, καμιά φορά παίρνοντας ασημένιο χρώμα. Βοηθάει επίσης και τις μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως το «πόδι του αθλητή».
Μπορεί να βοηθήσει στο να απαλλαγείτε από σπυράκια που εμφανίζονται στο δέρμα καθώς και στην επούλωση των πληγών.

 

 

Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή.

Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες.

Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.

Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς τη γνώμη κάποιου ειδικού.